Hooikoorts? Zo hou je pollen buiten de deur!

Het klimaat is heel dynamisch geworden de laatste jaren: zo staan we op de schaats en een paar weken later noteren we “rokjesdag”. In dit jaargetijde is de natuur moeilijk te voorspellen. Maar 1 ding is zeker, het hooikoorts seizoen is inmiddels weer begonnen. Voor sommigen beginnen de gezondheidsklachten zelfs al in februari en maart. De natuur buiten kunnen we niet beïnvloeden, maar gelukkig is er wel een oplossing om pollen buiten de deur te houden.
 

1 op de 8 mensen in Europa lijdt aan een graspollenallergie

Hooikoorts ontstaat wanneer pollen of het stuifmeel van bomen, planten, grassen of kruiden in aanraking komt met de ogen en de neus van iemand die daar gevoelig voor is. Zodra dat gebeurt, zwelt het neusslijmvlies op en ontstaan binnen korte tijd klachten als jeukende, branderige ogen, niesbuien, een lopende of juist verstopte neus, een prikkelhoest, hoofdpijn en een droge keel.

De meeste last krijgen we van planten die geen energie verbruiken aan het maken van mooie opvallende bloemen, waardoor de bestuiving niet door insecten plaatsvindt. In plaats daarvan stoppen ze hun energie in de productie van enorme hoeveelheden pollenkorrels. Die pollen worden door de wind verplaatst naar een andere bloem en om de kans te vergroten op succes zijn dat enorme hoeveelheden.

Mooi energie-efficiënt systeem, maar het is juist dit soort pollen waar gevoelige personen allergisch voor worden, omdat deze pollen veel voorkomen in de lucht die wij inademen.


Hooikoorts-patiënten geven aan dat de klachten kunnen leiden tot: 

  • gemiddeld 10 nachten slecht slapen gedurende het pollenseizoen;
  • gemiddeld 6 dagen per jaar slechter kunnen presteren op school of op het werk

Hoe hou je pollen buiten de deur?

Er bestaat voor veel ventilatiesystemen met een mechanische toevoer de mogelijkheid een pollenfilter te plaatsen. Hierdoor komt de lucht van buiten nog schoner en zonder pollen de woning binnen waardoor de klachten van hooikoorts aanzienlijk worden verminderd met daarbij een betere nachtrust en minder medicijngebruik. Een pollenfilter (F6- en F7-filters) haalt ten opzichte van een standaard filter (G3-en G4-filters) niet alleen grofstof maar ook de kleine deeltjes zoals pollen en fijnstof uit de lucht. Met de start van het voorjaar is dit hét moment om de standaard filters van uw ventilatietoestel te vervangen door een pollenfilter. Meer informatie over de Air 70 in combinatie met een pollenfilter vind je op deze pagina.


Meer tips om de klachten zowel buiten als binnen dragelijk te maken vind je op de website van het Longfonds.

 

Door: Delius Pit

dpit@brinkclimatesystems.nl